Како написати писмени задатак?

То је једно од веома честих питања које ми ученици постављају, нарочито кад стигну у пети разред.

Постоје неки општи услови које морамо испоштовати пре него што почнемо да пишемо.

1. Јасно у глави, јасно у изразу;

2. Самосталност у писању и грађењу реченица према својим способностима;

3. Читање дела добрих писаца;

4. Што чешће записивати своја запажања и своје мисли о било чему;

5. Ред у излагању;

6. Прегледати и исправљати пажљиво оно што је напиасно.

Први услов – Запазили сте да кад пишете неком писмо, како се не мучите са изразом, са писањем, све иде глатко и течно, некад оловка не може да стигне да запише сва ваша осећања и мисли. Тако је то кад пишете о нечему што вам је познато, о нечему што разумете. Кад вам је јасно у глави, биће вам јасно и у изразу.

Други услов – Не пишите дуге реченице и немојте се на силу трудити да вам реченице буду стилски богате и накићене. Пишите према својим могућностима. Требало би писати оноликом дужином реченице колику нам допушта наша мисао. Што је мисао развијенија, биће развијеније и реченице.

Трећи услов – Читање дела добрих писаца је веома важно за наше напредовање. Међутим, то не значи да користимо њихове реченице, него да читањем богатимо свој речник. То усвајање туђег блага врши се неприметно, често и несвесно. Требало би само читати полагано с пажњом, трудећи се да осетимо лепоту неког израза. У ту сврху није згорег научити напамет неку песму, или део прозног текста који нам се допао. 

Четврти услов – Да бисмо напредовали, морамо вежбати, а то чинимо тако што чешће записујемо своја запажања и своје мисли и осећања. Били сте на излету, прослави, утакмици, концерту. Опишите шта сте све запамтили том приликом. Дискутовали сте с другом о неком питању које је блиско њему и вама, потрудите се да ту дискусију што верније забележите, имаћете двоструку корист: вежбаћете се у писмености и уочаваћете своје и његове слабе и јаке доказе у дискусији. Прочитали сте неку књигу, забележите укратко њену садржину и дајте свој критички суд о њој; касније ћете негде наћи критички приказ те књиге, па ћете упоредити своја запажања са критичаревим. Можда ћете открити да сте ви запазили нешто што је њему промакло.

Пети услов – Потребно је постићи ред у излагању. Да бисте то постигли, неопходно је пре писања да направите план свог писменог рада. Овај услов је овде по реду пети, али по важности је на првом месту. Без плана биће проблема, па вам се може догодити да понављате већ речено, односно, да се вртите у круг. Овде је веома важно да свака нова реченица каже нешто ново, и не покушавајте да пошто – пото проширите задатак, понављањем већ реченог, а нарочито водите рачуна да не понављате исте речи и исказе. Ако сте једном употребили прилог „када“, други пут можете рећи „после, или „затим“, или „након тога“, или „потом“ и тако даље.

Такође, пазите да уз глаголе не користите личне заменице, јер се по глаголском облику види које је лице вршилац радње. Зар није ружно: „Ја сам устао, ја сам се умио, ја сам доручковао“…

У писању користите више презент и аорист, а мање перфекат, па ће читалац имати утисак да се радња збива пред његовим очима. Има неколико разлога зашто се овај пети услов често не уважава. Један од њих је тај што се аутор накнадно нечег сетио, па мисли да је могуће без обзира на ред у излагању да га уметне било где. Тако, рецимо, код портретисања, кад опишемо спољашњи (физички) изглед личности, и пређемо на карактерне особине, одједном смо се сетили да особа има плаве очи и крив нос. Ова грешка нас упућује на последњи, шести услов.

Шести услов – Прегледајте и исправљајте пажљиво оно што сте написали. Треба знати да је ретко коме дато да при првом додиру оловке и папира постигне најбољи израз. Познато је да су и највећи писци исправљали своје текстове неколико пута и у рукопису, и у већ сложеном тексту у штампарији, а неки су чак мењали делове текста у наредњним издањима; све ово да би нашли бољи и сажетији израз, тачније формулисану мисао, складнију реченицу, живљу слику. Ако су они налазили грешке и неуспела места, колико ћемо тек ми имати потребе да прегледамо оно што смо написали и да према својим могућностима исправимо грешке. Да је тако радио један ученик, не би пропустио овакву грешку у својој реченици: „Народна поезија говори о Марку Краљевићу, Косову Пољу, кнезу Лазару, који падоше у борби против турског освајача“, где је очигледна логичка грешка да Косово Поље не може да „падне у борби против турског освајача“, а ни Марко Краљевић није погинуо на Косову.

Добро, свима би требало бити јасно да немају сви афинитета према писању. Некоме од руке иде математика, некоме географија, а некоме писање састава.

Као што знате, сваки састав се углавном састоји од три дела:

– увод

– разрада

– закључак

Увод је део у којем читаоце упутите у оно о чему пишете. Дакле, ту би требало да споменете имена главних ликова, место и време. Наравно, није баш неопходно да се подаци наводе баш овим редом и све, заправо, зависи од теме.

Након увода, потребно је разрадити причу, креирати фабулу. Овим делом читаоца држите фокусираним на оно што сте написали. Слободно унесите своје емоције (радост, тугу, али и одбојност, мржњу).

Закључак треба да буде сажет, језгровит и свакако мора имати смисао и ослањати се на оно што је написано у саставу. Добра идеја је додати још једну додатну реченицу, у посебном реду испод краја. То би била кратка рченица, али која би оставила снажан утисак на онога који чита.

„Цаке“:
* Увек нови пасус одвајајте за неких 1,5 цм од ивице папира.

* Након тачке којом завршавате реченицу, слободно оставите једно празно место, па тек онда започните нову реченицу великим словом.

* Подразумева се да морате колико  – толико бити упућени у тему о којој пишете. Знам да је најбоља „слободна тема“, али било би препоручљиво да пре него што почнете да пишете о нечему, прочитате неку књигу о томе, како бисте лакше разумели шта се од вас тражи.

* Што више се користите придевима и заменицама.

* Покушајте да избегнете понављање једне те исте речи из реченице у реченицу. Нема смисла да стално пишете Марко Марковић, када можете написати: он, мој друг, мој пријатељ…. Потребно је само да у првој реченици у којој говорите о некој особи, напишете њено име (и презиме), а можете додати и надимак.

Петар Јокић

5 мишљења на „Како написати писмени задатак?

  1. Повратни пинг: ПРВИ ШКОЛСКИ ПИСМЕНИ ЗАДАТАК | ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА

  2. Повратни пинг: ПРВИ ШКОЛСКИ ПИСМЕНИ ЗАДАТАК | ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА

  3. Повратни пинг: ПРВИ ШКОЛСКИ ПИСМЕНИ ЗАДАТАК | ЈЕЗИЧКА КУЛТУРА

  4. Ja sad vidim da smo napisale slične tekstove, u slično vreme i sa identičnim naslovom! 🙂
    Tekst je odličan i nadam se da će đaci u njemu prepoznati pravi i pouzdan „putokaz“ kad krene „sezona“ pismenih zadataka! 🙂

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s