Ја знам ко сам

Да ме је неко пре пар година питао за моје порекло, то би било као да ме је питао шта је суфикс или префикс. Мислим да бих помислио: „Немој сада о томе, молим те.“ Значење те речи схватио сам највише када смо били у Босни на скијању.

Нисам ја тада био први пут у Босни, али тада сам почео да размишљам о свом пореклу. То је оно место где се нисам родио ја, али су се ту родили моје бабе и деде и много мојих рођака. То је, значи, та Босна и Доњи Вакуф, који је деда спомињао кад ми је причао причу пред спавање. Ту је Гредина и онај воћњак у коме је играо фудбал узбрдо. Деда тврди да овај фудбал , где сад трче лагано по равном терену, не може да се пореди са његовим фудбалом. Ту је и она крушка, одакле баба моли деду да сиђе да се не разбије. Мало ниже је село одакле је моја баба и одатле је моје порекло. На другом крају Босне, испод планине Виторог су друга села, одакле су моји други баба и деда. Предели су исти, али су њихове приче мало другачије. Причали су ми о чистој изврској води коју су пили и ливади на којој су се играли. Док идемо на Јахорину преко Романије, мени ова ливада личи на ону ливаду о којој ми је деда причао. Угледам у даљини дечака како прича са коњем и сетим се дедине приче. Њему је његов коњ често бежао, па је морао да иде да га тражи. Док пролазим овим дивним пределима, схватам шта значи реч порекло. Када смо уморни стигли у наш смештај, дочекао нас је комшија који ту живи. Нуди нас кафом, ракијом и питом, коју обожавам. Први пут нас види у животу, али ми са њим дуго седимо и причамо. Подсећа ме на мог деду, који често позове неког на кафу или ручак. Препознао сам много дединих особина код људи које први пут видим. Сад немам проблем када ме неко пита за порекло.

То је та Босна, где је све лепо и зелено, осим зими, кад је све најлепше бело. Тамо где ти нека стара бака изнесе питу и час да не озебеш, а и не зна те. Тамо где сам отишао у другу земљу, али ми је, ипак, св познато и нисам туђин. Ту је негде моје порекло.

Угљеша Билић VI4, шк. 2018/2019. година

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s